niedziela, 30 września 2018

Szarlotka - prosta i smaczna ;-)



Dostałam malinówki. Zbieraliśmy je spod "przwdziwego drzewa", co urzekło Jędrusia.

Zawsze kupujemy jabłka na targowisku albo w sklepie.

No to upiekłam szarlotkę ;-)


Składniki:

3 szklanki mąki tortowej (przesiać)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
kostka margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany

+

3 białka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru

+ 2 kg jabłek, cynamon.

Przygotowanie:
- mąkę przesiać. Na stolnicy wysypać mąkę, wbić trzy żółtka, dodac 3 łyżki śmietany,
dodać proszek i cukier.
Dodać margarynę pokrojona na malutkie kawałki/wiórki.

Szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na 3 części.

Dwie części zużyć do wylepienia dna blaszki
 (blaszka wyłożona papierem do pieczenia)
trzecią część włożyć do woreczka i zamrozić.

Obrać jabłka, zetrzeć na duże wiórki, doprawić cynamonem.

Wyłożyć na ciasto.

Biało ubić ze szczyptą soli, dodać 1/2 szklanki cukru.

Wyłożyć na jabłka.

Wyjąć zamrożone ciasto i zetrzeć je.

Wyłożyć na pianę z białek.

Wstawić do nagrzanego pieranik i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni
(bez termoobiegu)



Posypać cukrem pudrem.

Smacznego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)