Jak już wiecie - terapeutyczno-zawodowa część przeniosła się w inne miejsce,
czyli tu
Ten blog zostaje dla pasji (rękodzieło) i kuchni (to, co lubię robić)
Dziś klops ;-)
Czyli bardzo szybki obiad ;-)
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko
2 cebule (poszatkowane i podsmażone na tłuszczu)
1/2 bułki namoczonej w 0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, słodka papryka
3 jajka ugotowane na twardo
Jak zrobić?
Bułkę odciskamy, cebulę podsmażamy.
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu)
Ja robię z podwójnej porcji - czyli z 1 kg mięsa i tyle jest na zdjęciach:-)
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
wykładamy 1/3 część masy, układamy na niej jajka ugotowane na twardo
Przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej:
Wstawiamy do piekarnika - 200 stopni, bez termoobiegu.
Pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy drugie 30 minut.
W sumie w godzinę mamy upieczone mięso.
Wyciągamy, kroimy w plastry i mamy gorące do obiadu.
Gdy ostygnie - można jeść jako wędlinę.
Moi w domu uwielbiają w obu wersjach ;-)
PS. Nie jestem fotografem ;-) może kiedyś znajdę czas, by pięknie zrobić zdjęcie.
Dziś cieszę się, że zdążyłam pstryknąć zanim zjedli ;-)
Jestem takiego samego zdania jak mój poprzednik. Nic dodawał nie będę.
OdpowiedzUsuńMega ciekawy blog. Każdy kto wejdzie na ten blog to dużo się dowie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Jajka oczywiście obrane?
OdpowiedzUsuń