Czasem są takie dni, że na samą myśl o długim gotowaniu
nie chce się wchodzić do kuchni.
Ten przepis to pomysł na właśnie taki dzień.
Zapiekanka "kebab-gyros"
Składniki:
- 2 woreczki ryżu (ugotować wcześniej)
- podwójna pierść kurczaka - pokroić na kawałki,
przyprawić przyprawą do gyrosa, odstawić na 30 minut.
Usmażyć na złoto.
- 1 cebula - pokroić drobno i podsmażyć;
- ogórek konserwowy - 5 sztuk pokroić w plasterki;
- papryka konserwowa - pokroić w kosteczkę
(papryki i ogórka powinno być
mniej więcej tyle samo objetościowo);
- ser żółty (zetrzeć na tarce, podzielic na 3 porcje);
- keczup,
- majonez.
Przygotowanie:
1. Ryż wyłożyć na dno naczynia, posmarować majonezem, keczupem, posypać 1/3 sera.
2. Usmażone mięso wymieszać z cebulą - wyłożyć na ryż (posmarowany już majonezem i keczupem). Mieso posypać kolejną porcją sera.
3. Na mięso (posypane serem) wyłożyć ogórki i paprykę konserowową.
Posypac ostatnią (3 porcją) sera.
4. Ser posmarować majonezem i keczupem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec 30 minut bez przykrycia,
Smakowite - naprawdę ;-)
Dokładna kolejność warstw:
ryż,
majonez,
keczup,
ser,
mięso z cebulą
ser
papryka z ogórkami
ser,
majonez,
keczup,
Upieczona ma ciemny kolor - ale to sprawka keczupu.
Nie jest przypalona ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)