Zainspirowana wpisami w grupie na FB
postanowiłam zrobić po raz pierwszy
Robi się szybko i łatwo.
Składniki:
2, 5 szklanki mąki,
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko
150 g serka homogenizownaego waniliowego
i jeszcze:
9 średniej wielkości jabłek,
1 łyżka śmietany 18%
szklanka cukru pudru
Ze składników zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części.
Blaszkę wysmarować tłuszczem
(ja smaruję tym, co zostało na papierku od margaryny)
Jedną częścią wylepić blaszkę.
Na ciasto wyłożyć obrane, przekrojone i wydrążone jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować
(do wałkowania podsypać mąką - wałkuje się świetnie)
i przenieść na jabłka.
(zabrakło mi kawałek ciasta, sztukowałam, ale to nic)
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnik i piec 40 min w 175 stopni
Pieczemy do zrumienienia.
Cukier puder ucieramy ze śmietaną.
Takim lukrem smarujemy gorące ciasto i czekamy aż wystygnie.
My czekamy ;-)
W domu pachnie cudnie.
Pokrojona ;-)
PS. Z perspektywy czasu: posypałabym jabłka cynamonem.
Nie było go w przepisie. Nastepnym razem spróbuję ;-)
Bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń:-) ja też ;-)
UsuńPowiedz mi, czy piekłaś grzałka góra/dół, czy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńTermoobieg ;-) ale góra-dół (jak ktoś nie ma termoobiegu) też wyjdzie.
UsuńMam, ale wolę góra/dół :-)
UsuńCoś cudnego! Upiekłam i jest wspaniałe!!!! Dzięki Ada!
OdpowiedzUsuńSuper <3 Smacznego ;-)
UsuńJeszcze piekę, ale dodałam duuużo cynamonu i karmel. Zobaczymy co z tego wyjdzie ��
OdpowiedzUsuńSmaczna wyszła? Na pewno ;-)
UsuńPyszna szarlotka, dzięki za przepis. Każdy kto spróbuje prosi o dokładkę i przepis ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńRewelacyjne ciasto. Pysznr, szybkie i zawsze wychodzi, co w moim przypadku nie jest takie oczywiste:) Ma jedną wadę- szybko znika. Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzybko, bardzo szybko ;-) Smacznego ;-)
Usuń