środa, 1 listopada 2017

Paluchy Czarownicy ;-)


Szybkie ciastka na pewien wieczór.
Nie ważne, czy to nasze święto, czy nie.
Dla przeciwników polecam dokładną lekturę czym były Dziady.

Dla tych, którzy chcą zrobić coś tematycznego polecam

  Paluchy Czarownicy:


- 500g. mąki
- 250 g. miękkiego ciasta,
- 220 g. cukru pudru,
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.

do dekoracji migdały plus dżem - choć ja używałam tylko migdałów.

Wykonanie:

Składniki (oprócz migdałów i dżemu) zagnieść na kruche ciasto,
wstawić na 30 min do lodówki.

Po 30 minutach zaczęła się zabawa w rolowanie ciasta
i kształtowanie paluchów - nie mogą być za grube, bo szybko "puchną".

Upiec w 180 stopniach - 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Warto wyczuć piekarnik, bo szybko się przypiekają.

W Internecie można znaleźć inne ciekawe wykonanie:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)