To mój świat - świat w którym praca daje satysfakcję, dom daje spełnienie, a pasja pozwala nabrać dystansu do świata.... zapraszam:)
środa, 1 listopada 2017
Wariacje gołąbkowe ;-)
Zainspirowana postem w grupie na FB debiutuję dziś w wariacjach gołąbkowych.
Składniki:
- płaska kapusta,
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- jajko
- 100 g surowego ryżu,
- pół bułki namoczonej w mleku
- kilka pasków boczku (mój - z Biedronki),
- przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylia, kminek, śmietana
Przygotowanie:
- mięso, jajko, odciśniętą bułkę (namoczoną w mleku), sól, pieprz, surowy ryż - wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
- wyciąć głąb z kapusty, zdjąć z kapusty około 12 liści (wcześniej trzymam przez chwilę kapustę w gorącej wodzie (garnek przykryty pokrywką);
- zawijać porcje mięsa w liście, owijać paskiem boczku;
- na dnie naczynia wysypać poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem (łatwiej się wówczas trawi kapusta);
- poukładać gołąbki,
- w garnku przygtować sos: przecier, sól, pieprz, bazylia - zagotować (ja przygotowuję go z wody od przygotowania liści);
- zalać sosem gołąbki;
- przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika;
- piec 90 minut w 180 stopni - lub do miękkości kapusty. Ryż się i tak dogotuje.
- sos przelać do garnuszka, zabielić śmietaną, zblendować.
Podawać z ziemniakami.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dawno mnie na blogu nie było. A teraz za to mam co czytać i analizować.
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo również doceniam wątek kulinarny, a powyższe gołąbki idą w tym tygodniu na plan pierwszy.
Fajnie, że pokazujesz teź tę codzienność.
Pozdrawiam
Marianna
Bo ja zwykła jestem ;-) SMacznego ;-)
Usuń