Kolejny obiad z serii: szybko, smacznie, dużo ;-)
Składniki:
8 udek,
3 woreczki ryżu (lub 1,5 szklanki)
2 marchewki (spore)
1 cebula
1 pietruszka (duża)
1 litr rosołu,
(można zastąpić: 2 kostki rosołowe +1 litr wody - zagotować),
przyprawa do kurczaka
1. Udka wyczyścić (ja zdjęłam skórę), przyprawić,
wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Surowy ryż wyspać do miski.
3. Zetrzeć warzywa, podsmażyć cebulę.
Warzywa wymieszać z surowym ryżem.
4. W blaszce wyłożyć ryż z warzywami.
5. Na tym ułożyć doprawione mięso.
6. Zalać rosołem lub bulionem z kostki.
7. Przykryć folią
8. Piekarnik nagrzać do180 stopni.
Piec 1,5 godziny.
9. Po upieczeniu zdjąć folię i dopiec jeszcze 5 minut do zrumienienia mięsa.
Pyszne ;-)
Smacznego ;-)
Pomysłowe !!! Spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Robię często z różnymi wariacjami: np. jeśli dodasz warzywa - chińszczyna z mrożonki - i odrobinę sosu sojowego będzie niczym "kuciaku" z budki na stadionie ;-)
Usuń