sobota, 11 listopada 2017

Udka z ryżem i warzywami - pyszne i proste ;-)


Kolejny obiad z serii: szybko, smacznie, dużo ;-)



Składniki:

8 udek,

3 woreczki ryżu (lub 1,5 szklanki)

2 marchewki (spore)

1 cebula

1 pietruszka (duża)

1 litr rosołu,  
(można zastąpić: 2 kostki rosołowe +1 litr wody - zagotować),

przyprawa do kurczaka


1. Udka wyczyścić (ja zdjęłam skórę), przyprawić, 
wstawić do lodówki na 2 godziny.



2. Surowy ryż wyspać do miski.


3. Zetrzeć warzywa, podsmażyć cebulę.
Warzywa wymieszać z  surowym ryżem.


4. W blaszce wyłożyć ryż z warzywami.


5. Na tym ułożyć doprawione mięso.


6. Zalać rosołem lub bulionem z kostki.


7. Przykryć folią


8. Piekarnik nagrzać do180 stopni. 
Piec 1,5 godziny.

9. Po upieczeniu zdjąć folię i dopiec jeszcze 5 minut do zrumienienia mięsa.



Pyszne ;-)


Smacznego ;-)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smacznego. Robię często z różnymi wariacjami: np. jeśli dodasz warzywa - chińszczyna z mrożonki - i odrobinę sosu sojowego będzie niczym "kuciaku" z budki na stadionie ;-)

      Usuń

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)