Jak już wiecie - terapeutyczno-zawodowa część przeniosła się w inne miejsce,
czyli tu
Ten blog zostaje dla pasji (rękodzieło) i kuchni (to, co lubię robić)
Dziś klops ;-)
Czyli bardzo szybki obiad ;-)
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko
2 cebule (poszatkowane i podsmażone na tłuszczu)
1/2 bułki namoczonej w 0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, słodka papryka
3 jajka ugotowane na twardo
Jak zrobić?
Bułkę odciskamy, cebulę podsmażamy.
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu)
Ja robię z podwójnej porcji - czyli z 1 kg mięsa i tyle jest na zdjęciach:-)
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
wykładamy 1/3 część masy, układamy na niej jajka ugotowane na twardo
Przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej:
Wstawiamy do piekarnika - 200 stopni, bez termoobiegu.
Pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy drugie 30 minut.
W sumie w godzinę mamy upieczone mięso.
Wyciągamy, kroimy w plastry i mamy gorące do obiadu.
Gdy ostygnie - można jeść jako wędlinę.
Moi w domu uwielbiają w obu wersjach ;-)
PS. Nie jestem fotografem ;-) może kiedyś znajdę czas, by pięknie zrobić zdjęcie.
Dziś cieszę się, że zdążyłam pstryknąć zanim zjedli ;-)



Jestem takiego samego zdania jak mój poprzednik. Nic dodawał nie będę.
OdpowiedzUsuńMega ciekawy blog. Każdy kto wejdzie na ten blog to dużo się dowie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Jajka oczywiście obrane?
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Bardzo fajny przepis — prosto, smacznie i inspirująco. Dzięki za pomysł na szybki obiad!
OdpowiedzUsuń