niedziela, 15 października 2017

Zapiekanka kebab/gyros - prosty i smaczny obiad.


Czasem są takie dni, że na samą myśl o długim gotowaniu
nie chce się wchodzić do kuchni.

Ten przepis to pomysł na właśnie taki dzień.

Obiad  z serii "nie wygląda, a smakuje".




Zapiekanka "kebab-gyros"

Składniki:
- 2 woreczki ryżu (ugotować wcześniej)

- podwójna pierść kurczaka - pokroić na kawałki, 
przyprawić przyprawą do gyrosa, odstawić na 30 minut. 
Usmażyć na złoto.

- 1 cebula - pokroić drobno i podsmażyć;

- ogórek konserwowy - 5 sztuk pokroić w plasterki;

- papryka konserwowa - pokroić w kosteczkę 
(papryki i ogórka powinno być 
mniej więcej tyle samo objetościowo);

- ser żółty (zetrzeć na tarce, podzielic na 3 porcje);

- keczup, 

- majonez.

Przygotowanie:

1. Ryż wyłożyć na dno naczynia, posmarować majonezem, keczupem, posypać 1/3 sera.

2. Usmażone mięso wymieszać z cebulą - wyłożyć na ryż (posmarowany już majonezem i keczupem). Mieso posypać kolejną porcją sera.

3. Na mięso (posypane serem) wyłożyć ogórki i paprykę konserowową. 
Posypac ostatnią (3 porcją) sera.

4. Ser posmarować majonezem i keczupem.



Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec 30 minut bez przykrycia,




Smakowite - naprawdę ;-)

Dokładna kolejność warstw:

ryż, 
majonez,
keczup,
ser,
mięso z cebulą
ser
papryka z ogórkami
ser,
majonez,
keczup,

Upieczona ma ciemny kolor - ale to sprawka keczupu.
Nie jest przypalona ;-)


Znika szybko ;-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)