czwartek, 8 lutego 2018

Pączki hiszpańskie - gniazdka


Namówiona przez program TV zrobiłam pączki hiszpańskie.
Miało być niewiele.....

Wyszło tyle:



Wyszło jak wyszło.

Pysznie.

Składniki:

10 dag masła
20 dag mąki
szczypta soli
szklanka wrzątku
4 całe jajka
kilka kropli esencji waniliowej

olej do smażenia
puder do posypania

Sposób wykonania:

Masło i sól zalać szklanką wrzątku i zagotować. 
Wsypać do tego przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
 Ucierać ciasto aż będzie gładkie. Ostudzić. 

Do ostudzonego ciasta zmiksować jajka.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10cm, 
posmarować je olejem po czym na każdy wycisnąć szprycą kółko z ciasta.



Na rozgrzany olej kłaść papierem do góry i smażyć 1 minutę, 
po tym czasie zdjąć papier i smażyć jeszcze 4 minuty z każdej strony.


Po wychłodzeniu posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.




Dobre na każdą okazję.

Łatwe do wykonania:)




1 komentarz:

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)