wtorek, 16 stycznia 2018

Blok - ale nie czekoladowy ;-)




Składniki:

200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)

100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
dwa arkusze wafla (suchego, pokruszonego)




W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.

W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie i pokruszone wafle, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka.

Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony Doroty:  jednak nieznacznie go sobie zmodyfikowałam:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)