środa, 25 lipca 2018

Oko Carycy - niezwykle piękne ciasto.




Ciasto niezwykłego smaku i niezwykłej urody ;-)




Składniki na biszkopt łaciaty:

białe:
6 białek
200 g cukru
50 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

ciemne:
6 jaj
¾ szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.

Składniki na masę:

2 budynie waniliowe
500 ml mleka
8 łyżek cukru * lub do smaku
cukier waniliowy
250 g masła roślinnego

W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór budyniowy. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Polewa:

5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
125 g margaryny
5 łyżek śmietany 18 %

Wszystkie składniki oprócz śmietany( także rozrobioną żelatynę) przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy składniki się połączą, zestawiamy z ognia , dodajemy śmietanę i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

Dodatkowo:
- 2 agrestowe galaretki rozrobione w 700 ml gorącej wody
-opakowanie okrągłych biszkoptów
- filiżanka mocnej kawy( 2 łyżki kawy i cukru na 150 ml gorącej wody)
- orzechy włoskie,

Wykonanie:
- pieczemy łaciaty biszkopt, studzimy, kroimy na dwa blaty
- w blaszce - na 1 blat biszkopta wykładamy połowę masy
- układamy biszkopty nasączone kawą,
- zalewamy bardzo tężejącą galaretką
- wykładamy drugą część masy (galaretka z poprzedniej warstwy musi być już twarda)
- kładziemy drugi blat łaciatego biszkopta,
- polewamy polewą.
- posypujemy orzechami włoskimi,

Wstawiamy do lodówki. 



Ciasto jest gotowe do jedzenia po 3-4 godzinach w lodówce.
O ile ktoś tyle wytrzyma :-)


Smacznego





2 komentarze:

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)