niedziela, 7 października 2018

Racuchy z jabłkami.



Proste, smaczne, obłędnie pachnące ;-)



Składniki:

ciasto:
0,5 litra mleka,
2,5 szklanki mąki, (szklanka 250ml)
2 łyżki cukru
2 żółtka


3-4 jabłka
łyżeczka sody


piana
2 białka
szczypta soli


Wykonanie:

1. Obrać jabłka, pokroić w małe kawałki, odstawić.

2. Ubić pianę z dwóch białek i szczypty soli, odstawić.

3. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
Dodać łyżeczkę sody, pianę z białek, jabłka.

4.Całość wymieszać - już nie miksować.

5. Rozgrzać olej. Kłaść łyżką placuszki, smażyć na złoto z obu stron.

6. Posypać cukrem pudrem.

Uwaga: jabłko w środku często bywa znacznie cieplejsze niż racuszek.



Smacznego 


2 komentarze:

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)