Proste, smaczne, obłędnie pachnące ;-)
Składniki:
ciasto:
0,5 litra mleka,
2,5 szklanki mąki, (szklanka 250ml)
2 łyżki cukru
2 żółtka
3-4 jabłka
łyżeczka sody
piana
2 białka
szczypta soli
Wykonanie:
1. Obrać jabłka, pokroić w małe kawałki, odstawić.
2. Ubić pianę z dwóch białek i szczypty soli, odstawić.
3. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
Dodać łyżeczkę sody, pianę z białek, jabłka.
4.Całość wymieszać - już nie miksować.
5. Rozgrzać olej. Kłaść łyżką placuszki, smażyć na złoto z obu stron.
6. Posypać cukrem pudrem.
Uwaga: jabłko w środku często bywa znacznie cieplejsze niż racuszek.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńI takie są ;-) dziękuję
Usuń