Zostałam obdarowana skrzynką śliwek,
a że dziś sobota - czas na kolejną próbę mojego miksera.
Tym razem użyłam mieszadła - hak.
Rewelacja - kruche ciasto zagniotło się samo -
wystarczylo tylko lekko dognieść dłońmi.
Tym razem użyłam mieszadła - hak.
Rewelacja - kruche ciasto zagniotło się samo -
wystarczylo tylko lekko dognieść dłońmi.
Wyszukiwarka długo kazała mi przebierać wśród "ciasto ze śliwkami".
Szukałam czegoś idealnego dla moich domowników,
czyli: słodko, mokro, dużo ;-)
czyli: słodko, mokro, dużo ;-)
I znalazłam.
"kruche ciasto ze śliwkami i budyniem"
Przepis pochodzi z tej strony:
Składniki:
500g mąki
2 jajka
3 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 szczypty soli
2 łyżki kaszy manny
700g śliwek węgierek
cynamon do smaku
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka
Składniki na ciasto (poza manną i śliwkami) zagnieść.
Podzielić na dwie części (60% i 40%).
Podzielić na dwie części (60% i 40%).
Schłodzić w lodówce. (mniejszą porcję zamrozić).
Śliwki wypestokować i pokroić na ćwiartki.
Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dni formy i posypać manną.
Gęsto poukładać śliwki, posypać cynamonem.
Ugotować budyń.
Gorący budyń wylać na śliwki. Rozprowadzić równo na owocach.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 35 minut (z termoobiegiem) lub 50 minut bez termoobiegu.
Wystudzić.
Włożyć na kilka godzin do lodówki, by masa ładnie się ścięła.
Jest pyszne: słodkie, mokre i dużo ;-)
Niniejszym sezon na ciasta ze śliwkami uważam za rozpoczęty ;-)
Niniejszym sezon na ciasta ze śliwkami uważam za rozpoczęty ;-)
Mniam mniam! Brzmi zaiste apetycznie. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne. U mnie zagości na długo ;-)
UsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńpyszne, pyszne ;-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńI takie też jest ;-)
Usuń