sobota, 12 grudnia 2015

Pierogi z serem - pyszne i banalnie proste ;-)


Lubicie pierogi?
My bardzo.
Z twarogiem lubimy najbardziej ;-) i z mięsem.
Choć Ola lubi ruskie, a ja z kapustą i grzybami ;-)


Bardzo szybki obiad:

- dwie szklanki mąki,
- szczypta soli, 
- łyżka oleju,
- 2/3 gorącej wody

Składniki wkładam do robota.



zakładam takie mieszadełko do ucierania ciasta - plastikowe


i po 30 sekundach mam ciepła plastyczną kulkę ciasta.

Wstawiam wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.

-0,5 kg twarogu przeciskam przez praskę,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 żółtko.

Wszystkie składniki zagniatam widelcem na gładką masę.

Zaczynamy zabawę ;-)




Jędrek radzi sobie z rozwałkowywaniem ciasta.
Ja wycinam pierogi. 
Ponieważ obiad ma być szybki - wycinam je nie szklanką, tylko....
pokrywką od landrynek z Lidl`a.



Moje pierogi są zatem sporymi pierogami.

Nadziewam farszem, sklejam brzegi, dociskam widelcem, 
by się nie rozkleiły w gotowaniu.


Resztki ciasta moje dzieci zamieniają w kulki ;-)

Z tego przepisu wychodzi 27 naprawdę dużych pierogów z serem ;-)


Trening przed świątecznymi pierogami uważam za udany.

Moja rodzinka miała dziś taki własnie obiad.
Na wierzch położyli sobie ... jogurt truskawkowy ;-)

Smacznego ;-)

PS. Stolnica jest firmy Tupperware  - wycinam kółeczka bardzo delikatnie,
 by nie uszkodzić powierzchni stolnicy z tworzywa.
 Przydałaby się foremka do pierogów tej firmy ;-)


2 komentarze:

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)