poniedziałek, 21 grudnia 2015

Błyskawiczne makowce ;-)


Najłatwiejszy smakołyk - czas wykonania - około 15-20 minut.
Zanim dojadą goście możesz mieć świeżutkie ciastka ;-)



składniki:
- gotowe ciasto francuskie (np. z Biedronki) - 2 rulony,
- puszka masy makowej

wykonanie:

- Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy gotową masą makową.
(jedna puszka masy 850 gr starczy na dwie porcje ciasta), 
- posmarowane makiem ciasto zwijamy w roladę,
-  kroimy na około 1-1,5 cm plastry, które układamy na blasze,
-  pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180 stopniach (około 10-15 minut).

Na fotce porcja z jednej rolki ciasta i połowy puszki maku.

Pyszne i piękne ;-)

4 komentarze:

  1. Potwierdzam i ...wkładam pierwszą blaszkę do piekarnika. Masz jakiś patent na ciasne zwijanie czy to nie ma znaczenia, bo ciasto i tak rośnie w trakcie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma znaczenia. Ciasto powinno rosnąć wypełnić przestrzeń... Wyszły?

      Usuń

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)