Najłatwiejszy smakołyk - czas wykonania - około 15-20 minut.
Zanim dojadą goście możesz mieć świeżutkie ciastka ;-)
składniki:
- gotowe ciasto francuskie (np. z Biedronki) - 2 rulony,
- puszka masy makowej
wykonanie:
- Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy gotową masą makową.
(jedna puszka masy 850 gr starczy na dwie porcje ciasta),
- posmarowane makiem ciasto zwijamy w roladę,
- kroimy na około 1-1,5 cm plastry, które układamy na blasze,
- pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180 stopniach (około 10-15 minut).
Na fotce porcja z jednej rolki ciasta i połowy puszki maku.
Pyszne i piękne ;-)
Potwierdzam i ...wkładam pierwszą blaszkę do piekarnika. Masz jakiś patent na ciasne zwijanie czy to nie ma znaczenia, bo ciasto i tak rośnie w trakcie pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia. Ciasto powinno rosnąć wypełnić przestrzeń... Wyszły?
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są pyszne ;-)
Usuń