sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto jogurtowe ze śliwkami



Lubię jesień.

Głównie dlatego,
że wtedy mamy najsmaczniejsze produkty do jedzenia.

W tym moje ulubione - np. śliwki.

Potrzebujesz szybkiego, weekendowe ciasta do kawy? 

Oto one ;-)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami:

Składniki:

3 jaja
1 szklanka cukru

mokre: 
1 szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju

suche:
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem. 
Cały czas miksując dołożyć mokre składniki, 
następnie dołożyć suche - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Całość dokłanie zmiksować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać ciasto na blachę, ułożyć na nim przekrojone na pół śliwki.
(śliwki po myciu i rozkrojeniu układam na chwilę 
na ręczniku kuchennym, by straciły trochę wilgoci.)




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Piec 30-35 minut.



Wystudzone posypać cukrem pudrem.



Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Sympatyczny śliwkowiec :) zjadłbym z lekko kwaśnymi śliwami :) ... a wszystkie śliwki przerobiłem przedwczoraj :) ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)