Najprostszy z obiadów.
I bardzo smaczny.
Potrzebne nam:
1 kg schabu,
0,5 kg marchwi,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg sera,
papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
majonez - kilka łyżek
Półkę piekarnika wykładam folią
(bo nie przepadam za szorowaniem jej).
Układam talarki marchwi.
Na marchew układam półplasterki cebuli - można dać więcej, niż ja daję.
Na to sypię paprykę, zioła prowansalskie
(jak zapomnisz - możesz posypać całość - też fajnie smakuje)
Schab kroje w plastry, rozbijam lekko tłuczkiem, solę, pieprzę.
Układam na marchwi i cebuli.
Plastry schabu smaruję majonezem.
Na schab z majonezem kładę starty na wiórki ser.
Całość dokładnie przykrywam folią i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 60 minut.
Po upływie czasu zdejmuję folie i piekę jeszcze 5 minut.
Podaję z ryżem,
ale fajnie smakuje też na kolację, z chlebem ;-)
Smacznego ;-)
Mozna zrobić mniejszą porcję na kilka kotletów
- np w naczyniu żaroodpornym.
Ja szykuję więcej ;-)
Kolejne fajne, proste i smakowite jedzenie... lubię "rzeczy" z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Moja rodzina też. Po kilku takich obiadach stwierdzam, że smaczniejsze jest nastepnego dnia, gdy już całe "przegryzie się" smakami ;-)
Usuń...wróciłem dzisiaj :) podejrzeć jak to wszystko było po kolei i dam znać .... :) jak wyszło :) :) :) Pozdrawiam ! Ale najpierw chleby i bułki idą do pieca :)
UsuńOj zrobiłem :) fajnie smakował Dziękuję :) p.s. trochę przedobrzyłem z marchewką i potem folia zabrała mi cały ser ale uratowałem jeszcze raz dodając ser w plastrach :) ...itd Pozdrawiam !...
OdpowiedzUsuńSuper, że wyszło. Dziś robię po raz kolejny (już nie wiem który - na życzenie mojego pięciolatka ;-)
UsuńMoże ten ser dodawać np chwilę przed końcem pieczenia? Nie znam się tak na gotowaniu, ale może nie zmienić smaku potrawy, a nie zginie pod folią?
Usuń:) ja też się nie znam :) danie jest delikatne i smakowite, a jak ma być np. wersja dla drwala, to już na talerzu doprawi sobie chili i juz jest mega piekielny schab :) Ja dałem za nisko folię na blaszce z piekarnika, a marchewki dałem za duzo i wtedy wszystko się przykleiło :) O.K. Dziękuję <3 Pozdrawiam !
UsuńRobiłam dzisìaj.Zabrakło mi majonezu, więc dałam sos tatarski. Wyszło pycha! Super przepis😊
Usuńbardzo dziękuję ;-)
Usuń