sobota, 12 sierpnia 2017

Schab po cygańsku - prosty i pyszny

Najprostszy z obiadów.
I bardzo smaczny.


Potrzebne nam:

1 kg schabu,
0,5 kg marchwi,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg sera,
papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
majonez - kilka łyżek

Półkę piekarnika wykładam folią 
(bo nie przepadam za szorowaniem jej).

Układam talarki marchwi.


Na marchew układam półplasterki cebuli - można dać więcej, niż ja daję.



Na to sypię paprykę, zioła prowansalskie
(jak zapomnisz - możesz posypać całość - też fajnie smakuje)

Schab kroje w plastry, rozbijam lekko tłuczkiem, solę, pieprzę.
Układam na marchwi i cebuli.


Plastry schabu smaruję majonezem.



Na schab z majonezem kładę starty na wiórki ser.


Całość dokładnie przykrywam folią i wstawiam do nagrzanego piekarnika.


Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 60 minut.

Po upływie czasu zdejmuję folie i piekę jeszcze 5 minut.

Podaję z ryżem, 
ale fajnie smakuje też na kolację, z chlebem ;-)



Smacznego ;-)

Mozna zrobić mniejszą porcję na kilka kotletów
 - np w naczyniu żaroodpornym.
Ja szykuję więcej ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)