sobota, 12 sierpnia 2017

Schab po cygańsku - prosty i pyszny

Najprostszy z obiadów.
I bardzo smaczny.


Potrzebne nam:

1 kg schabu,
0,5 kg marchwi,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg sera,
papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
majonez - kilka łyżek

Półkę piekarnika wykładam folią 
(bo nie przepadam za szorowaniem jej).

Układam talarki marchwi.


Na marchew układam półplasterki cebuli - można dać więcej, niż ja daję.



Na to sypię paprykę, zioła prowansalskie
(jak zapomnisz - możesz posypać całość - też fajnie smakuje)

Schab kroje w plastry, rozbijam lekko tłuczkiem, solę, pieprzę.
Układam na marchwi i cebuli.


Plastry schabu smaruję majonezem.



Na schab z majonezem kładę starty na wiórki ser.


Całość dokładnie przykrywam folią i wstawiam do nagrzanego piekarnika.


Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 60 minut.

Po upływie czasu zdejmuję folie i piekę jeszcze 5 minut.

Podaję z ryżem, 
ale fajnie smakuje też na kolację, z chlebem ;-)



Smacznego ;-)

Mozna zrobić mniejszą porcję na kilka kotletów
 - np w naczyniu żaroodpornym.
Ja szykuję więcej ;-)

9 komentarzy:

  1. Kolejne fajne, proste i smakowite jedzenie... lubię "rzeczy" z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Moja rodzina też. Po kilku takich obiadach stwierdzam, że smaczniejsze jest nastepnego dnia, gdy już całe "przegryzie się" smakami ;-)

      Usuń
    2. ...wróciłem dzisiaj :) podejrzeć jak to wszystko było po kolei i dam znać .... :) jak wyszło :) :) :) Pozdrawiam ! Ale najpierw chleby i bułki idą do pieca :)

      Usuń
  2. Oj zrobiłem :) fajnie smakował Dziękuję :) p.s. trochę przedobrzyłem z marchewką i potem folia zabrała mi cały ser ale uratowałem jeszcze raz dodając ser w plastrach :) ...itd Pozdrawiam !...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wyszło. Dziś robię po raz kolejny (już nie wiem który - na życzenie mojego pięciolatka ;-)

      Usuń
    2. Może ten ser dodawać np chwilę przed końcem pieczenia? Nie znam się tak na gotowaniu, ale może nie zmienić smaku potrawy, a nie zginie pod folią?

      Usuń
    3. :) ja też się nie znam :) danie jest delikatne i smakowite, a jak ma być np. wersja dla drwala, to już na talerzu doprawi sobie chili i juz jest mega piekielny schab :) Ja dałem za nisko folię na blaszce z piekarnika, a marchewki dałem za duzo i wtedy wszystko się przykleiło :) O.K. Dziękuję <3 Pozdrawiam !

      Usuń
    4. Robiłam dzisìaj.Zabrakło mi majonezu, więc dałam sos tatarski. Wyszło pycha! Super przepis😊

      Usuń

Dziękuję za Twoje słowa ;-) Są inspiracją do mojej dalszej pracy ;-)